Národný park Gauja

Späť na Litvu a Lotyšsko

Národný park Gauja – pokojná rieka a zachránená Lotyšská príroda

Národný park Gauja je najnavštevovanejšiou prírodnou zaujímavosťou Lotyšska a zároveň najväčším národným parkom v celom Pobaltí. Tiahne sa pozdĺž rieky Gauja, ktorá sa v minulosti zarezávala do pieskovcovej vrstvy a vytvorila tak hlboké údolia s meandrami. Tie sú dnes najdôležitejším prírodným prvkom národného parku. Vznikli tu jaskyne a nádherné skalné útvary. Ruku k dielu krásy priložil neskôr človek – na svahoch údolia vybudoval niekoľko hradov a zámkov, ktoré tu stoja dodnes a robia tak oblasť ešte atraktívnejšou.

10

Ak sa človek dostane na tieto miesta, určite by nemal zabudnúť navštíviť zvierací park  v Lígatne. Dostať sa tam na bicykli síce nie je veľmi jednoduché, no ak prekonáte problém s chýbajúcimi komunikáciami, určite nebudete námahu ľutovať. Ako cyklisti sme boli konfrontovaní so skutočnosťou, že cesta zo Siguldy do Lígatne je asfaltová len prvých pár metrov a potom už nasleduje len prach a štrk. Ak sa rozhodnete bicyklovať po takejto dráhe v štýle Paríž – Dakar, rátajte s niekoľkohodinovým časovým sklzom, predčasnou fyzickou únavou a stratenou trpezlivosťou. My sme sa radšej rozhodli pre jedinú alternatívu -cestu označenú ako diaľnica, a tak sa nám v spoločnosti ťažkých kamiónov predsa len podarilo dostať do Lígatne.

9

11

Náučný chodník v Lígatne by sa dal označiť ako „safari“ severovýchodnej Európy. Nenájdeme tu samozrejme slony či levy, ale žijú tu v ohradách zástupcovia divej  zveri, ktorá obýva lotyšské lesy.

Motiváciou k založeniu tohto „miniparku“ bola snaha oboznámiť návštevníkov s prírodným bohatstvom Lotyšska a s potrebou chrániť ho. Počas tejto 5km dlhej prechádzky lesom sa môžete stretnúť s mnohými zvieratami, ktoré veľmi dobre poznáte, ale sotva ste ich videli pobiehať v prírode ,,naživo“ v ich prirodzenom prostredí. Menej známe sú pre našinca losy a zubry, ktoré sú najväčšou ,,exotikou“ tunajších lesov. Medvede, vlky, diviaky, či srnčia zver – ktoré našli svoj nový domov na území Lígatne, sem boli dovezené z rôznych častí Lotyšska. Sú to väčšinou zvieratá, ktoré boli nájdené ako zranené, alebo stratili rodičov. Vo voľnej prírode by neboli schopné prežiť, a tak im človek takýmto spôsobom podal pomocnú ruku. Park nás veľmi zaujal a dokonca až natoľko, že sme si ho prešli niekoľko krát a nestihli kôli tomu iné ciele naplánované na tento deň. Napriek tomu sa nám nepodarilo uzrieť zubry a z losov sme našli len jedno mláďa zatúlané medzi srnčou zverou, ktoré sa nám nepodobalo na srnca ani na jeleňa, no predsa s nimi malo čosi spoločné. Nakoniec sme sa zhodli na tom že to bude malý los.

12

Zvieracie zážitky nám trochu predĺžili pobyt v národnom parku a tak sme sa rozhodli že tu strávime ešte jeden deň a ten zasvätíme rieke Gauja, ktorú sa pokúsime aspoň čiastočne splaviť. Pre našinca to nie je veľmi lacná záležitosť a tak sme si mohli dovoliť len kratšiu trasu. Tentokrát bolo naším plavidlom kanoe. Nechali sme sa s ním vyviezť pár kilometrov nad mesto Sigulda a spustili sme sa dolu prúdom.

15

16

Rieka Gauja patrí k obľúbeným cieľom milovníkov vodnej turistiky z celej Európy. Jej koryto je široké a voda pokojná, takže plavba sa dá vychutnať bez strachu a stresu a je skutočným relaxom pre dušu i telo.  Brehy rieky sú pokryté jemným pieskom a tak tu nájdeme pláže, ktoré pripomínajú prímorské letoviská.

13

V podvečer sa v rieke kúpu ľudia a na druhom brehu nenápadne pracuje skupinka bobrov na svojom príbytku. Aj to je ukážka spolužitia človeka a prírody v Národnom parku Gauja.

Národný park AukštaitijosSpäť na Litvu a Lotyšsko / Riga – metropola Pobaltia

Pridaj komentár